De Majesteit

Traditioneel biercafé

Grote Kerkstraat 8
7902 CJ Hoogeveen

(06)39379777

info@cafedeharemajesteit.nl

 

Hertog Jan Gran Prestige

 

Hertog Jan Grand Prestige wordt terecht een gerstewijn genoemd en als je het maar lang genoeg laat liggen wordt het port. Het is een bier van hoge gisting en met zijn alcoholgehalte van 10% behoort het tot de zwaarste bieren van Nederland. Hertog Jan Grand Prestige heeft een donkerbruine kleur. De bijzondere volle, zoete en aangenaam bittere smaak ontstaat tijdens de tweede gisting op de fles. Hertog Jan Grand Prestige is een speciaalbier dat al 30 jaar in de Hertog Jan brouwerij op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen
 

De veldheer Hertog Jan I van Brabant en Limburg 

De bieren van Hertog Jan zijn vernoemd naar Hertog Jan I van Brabant en Limburg uit de tweede helft van de 13 de eeuw. Deze veldheer stond alom bekend als een levensgenieter. Hij liet zich graag en met grote regelmaat rijk onthalen op de grote Brabantse abdijen. De tafels werden dan overdadig gevuld en een grote kan bier mocht niet ontbreken. Niet voor niets verheffen brouwers Hertog Jan hoog in hun vaandel en wordt hij afgebeeld met een bierpul in zijn hand.

Zoals Hertog Jan van Brabant als de grondlegger van de Nederlandse biercultuur wordt beschouwd, zo mag de heropening in mei 1981 van de Arcense Bierbrouwerij als keerpunt van die biercultuur worden gezien. Diverse verloren gewaande biersoorten, hoofdzakelijk bovengistend, werden weer tot leven gewekt. Het assortiment van Hertog Jan behoort tot het grootste en meest gevarieerde van Nederland. De Arcense Bierbrouwerij, bakermat van Hertog Jan, is nu niet meer weg te denken uit de huidige Nederlandse biercultuur.